ÇELİK YAPININ AVANTAJLARI
- Çelik, diğer yapı malzemelerinin ya sahip olamadıkları ya da daha düşük düzeyde sahip oldukları bazı temel özelliklere yüksek oranlarda sahiptir.
- Homojen ve izotrop bir malzemedir. Üretimi sıkı ve sürekli denetim altında olduğundan güvenlidir.
- Yüksek mukavemetli bir malzemedir, öz ağırlığının taşıdığı yüke oranı çok küçüktür; diğer bir deyişle hafiftir. Birçok başka malzeme, kendi öz ağırlığını taşırken bir miktar yararlı yük taşıyabilir. Çeliğin kendi ağırlığı ön hesaplarda ihmal bile edilebilir.
- Kendi zati ağırlığı betonarmeye nazaran az olduğundan sömelleri daha küçük çıkar. Temel zemini sağlam olmayan yerlerdeki yapılar için bazen sadece bu özellik, taşıyıcı iskelet malzemesi olarak çeliğin seçilmesine sebep olabilir.
- Tüm yapı maliyetleri düşünülerek hesaplama yapıldığında çelik yapının ekonomik olma özelliği ortaya çıkar.
- Taşıyıcı sistem yapı maliyetinin %20 ila %35’i kadardır. Bu, bütçesel anlamda büyük avantaj sağlar.
- Çelik yapıların betonarme temel maliyeti, betonarme ile yapılan aynı projenin maliuetinden%20 ila %30 oranında daha düşüktür.
- Çeliğin elastiklik modülü diğer yapı malzemelerine kıyasla çok yüksektir. (Betonarmeye göre 11 kat) Bu da stabilite sorunlarına, dinamik yüklere, titreşimlere uygun davranış anlamını taşır.
- Çelik, sünek (dükdil) bir malzemedir. Büyük bir şekil değiştirebilme kabiliyeti vardır. (Betonarmeye göre 18 kat daha fazla). Bu deprem enerjisinin sönümlenmesinde çok etkin bir özelliktir.
- Çelik taşıyıcı elemanlar fabrika ortamında işlendiklerinden, şantiyedeki montaj işlemi, hava koşullarından büyük ölçüde bağımsızdır; bu da yapım süresini kısaltır.
- Çelik yapı elemanlarında değişiklik ve takviye olanağı vardır. Ayrıca sökülüp bir başka yerde yeniden inşa edilebilirler.
- Çelik yapı elemanları yerlerine monte edildikleri anda tam yükle çalışırlar. Betonarme yapılardaki priz alma ve mukavemet kazanma süreci söz konusu değildir. Yapım süresi kısadır.